Каштан посівний / їстівний | Каштан посевной / съедобный | Castanea sativa

Модель: 1133
Акція
На зовнішній вигляд саджанців впливає пора року, освітлення, формувальна стрижка і агрономія, тому отримана вами рослина може відрізнятись від зображень на фото. Подібна відмінність не є підставою для рекламацій. Реальні фото рослин ми регулярно викладаємо в нашій VIBER спільноті. Фото вашого замовлення можна отримати від наших співробітників.
Від 260 грн
Є в наявності

Каштан посівний / їстівний

Каштан посевной / съедобный

Castanea sativa


Синоніми: Каштан благородний, Каштан справжній, каштан європейський.

Походження: Новинка! З точки зору науки їстівні каштани це справжні горіхи. Але за смаковими якостями найчастіше їх порівнюють з розсипчастим молодою картоплею, солодкуватою на смак. У природному середовищі їстівні каштани ростуть в південно-східній частині Європи і Малої Азії. Стародавні рецепти страв з їстівних каштанів італійці і французи почали готувати ще задовго до того, коли з Нового Світу привезли кукурудзу та картоплю. А ось плоди відомого алейні дерева, що прикрашає київські вулиці - Кінського каштана (Aesculus hippocastanum) в їжу непридатні, на відміну від їстівних плодів нашого Castanea sativa.

Опис сорту / переваги: Каштан їстівний - це велике листопадне дерево, з широко розкидистою, густою кроною і великими, ланцетними листками, що додають рослині чудовий вид. Перевагою цього дерева є довголіття і добра пристосованість до умов зростання, стійкість до хвороб і шкідників, здатність легко витримувати стрижку і зберігати форму. Доповненням до декоративних якостях, якими він володіє, є його численні запашні квіти, багаті нектаром.

Форма: Велике дерево з широко розкидистою кроною (див. фото).

Розмір: Висота рослини близько 15-30м, а ширина крони близько 12-20м.

Швидкість зростання / сила росту: Річний приріст близько 35 см.

Пагони: На потужному прямому стовбурі утворюються товсті червоно-коричневі пагони.

Листя: Ланцетоподібні з острозубчатими краями, зверху голі темно-зелені, а знизу зірчасті-волосисті, восени набувають жовтого забарвлення.

Квітки: Однодомна рослина. Чоловічі квітки - дуже запашні, зеленувато-білі, колосовидні суцвіття, а жіночі непоказні, поодинокі, світло-зеленого кольору.

Час цвітіння: Квітне в червні.

Плоди: Їстівні горіхи 2-3см в діаметрі, укладені по три в кулеподібні колючі супліддя. Плоди дозрівають і випадають з оболонки, яка відкривається в жовтні.

Коріння: Глибокі широко розпростерті.

Ставлення до світла / інсоляція: Каштан посівний краще росте і розвивається на сонці, може виносити півтінь.

Ставлення до вологи: Каштан їстівний посухостійкий, але в жаркий період вимагає поливу.

Вид ґрунту: Надає перевагу родючому, кислому ґрунт. Уникає сирих місць.

Застосування: Каштан їстівний використовується в парковій архітектурі для створення алей, зелених стін, живоплотів, для озеленення вулиць і скверів міст. Ландшафтними дизайнерами і садівниками цінується за його невибагливість, декоративність і тонкий аромат під час цвітіння, який обволікає весь сад. Його м'яке шовковисте листя діє заспокійливо і привносить гармонію в навколишній простір. Дуже часто його висаджують неподалік від будинку, де під дахом його тіні так приємно сховатися від палючих сонячних променів. Ще каштан цінується за свої лікарські властивості, якими багаті його листя, їх часто застосовують в народній медицині. Дуже смачний каштановий мед, хоч він і рідкий, іноді з гіркуватим присмаком, але користується значним попитом у покупців. У Франції традиційно в сушене листя каштана загортають головки сиру Банон. Плоди каштана благородного використовують для приготування різних страв, вони дуже поживні. На Корсиці, наприклад, це важливий продукт харчування. Його смажать, варять, печуть, сушать, коптять, готують різні страви, або їдять сирим. Також сухі горіхи використовують як замінник кави.

Кліматична зона / зона морозостійкості: 6а - при належному догляді абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a-5b) і Криму (6a-7b).

Купити Каштан їстівний в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.

Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд».


Доступні варіанти
Контейнер/ком: Висота: Діаметр крони: Вік: Додатково: Ціна: Кількість:
10л 100-140см 30-40см
Акція
450 грн
-
+
г.к. 120-150см 30-40см 260 грн
-
+
Від 260 грн

Посадка: Для того, щоб Каштан посівний добре ріс, перед посадкою рекомендуємо звільнити ґрунт від бур'янів, особливо багаторічних, удобрити поживними елементами (чорнозем або будь-який здоровий гумусований темний луговий / садовий ґрунт). Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не піддається викопуванні з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. Також відмінно приживаються рослини з голим коренем (при посадці весною чи пізньою осінню). Каштан їстівний з вдячністю відгукується на внесення мінеральних і органічних добрив. На території бідних піщаних ґрунтів (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) рекомендуємо підсипати компост (отриманий з відходів городу, саду, кухні) або старий органічний гумус з компостованого гною. Органіка значно поліпшить структуру «легких» ґрунтів і «запускає» вічний природний двигун ґрунтових бактерій. Внаслідок чого черви самі мігрують від сусідів до Вас і запустять ланцюгову реакцію вічного органічного двигуна. Навчившись його «обслуговувати», Ви забудете про дорогі імпортні мінеральні добрива назавжди. Прийшов час позбавлятися від диких паршивих звичок знищення (підкорення) природи на благо людини. Доцільніше сортувати відходи, як в Європі, піклуючись про майбутні покоління.

Полив: При посадці Каштан справжній (незалежно від погоди) рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожне дерево і мульчують (перегній, солома, трава). Полив необхідно повторити через 5-7 днів - при 2-3 кратному поливі з'єднуються ґрунтові капіляри, посадковий ком не відділяється від решти ґрунту і зберігається постійно у вологому стані.

Обрізка: Бажано проводити на другий рік після посадки, в першій половині квітня і на початку серпня, видаляючи слабкі і погано розвинені пагони. Каштан добре переносить формуючу обрізку.

Догляд: Потребує регулярного поливу, видалення бур'янів, розпушування ґрунту.

Хвороби і шкідники: Для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин, необхідно визначити шкідника (діагноз). Необроблені рослини можуть уражатися антракнозом (плямистість листя), борошнистою росою і попелицями. Щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Світч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Безумовно, краще, щоб «діагноз» ставив фахівець. Але, як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету, може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їх людські «ватні» родичі - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі та лізуть в чужі сади. Перші і другі повинні знищуватися до розповзання на великі території.

Ґрунтові шкідники: На сьогоднішній день хрущ (хрущ), совка є найбільш небезпечними ґрунтовими шкідниками. Побачивши першого літаючого жука (середина квітня) ТЕРМІНОВО обробляємо крону Актарою, або будь-яким з численних препаратів на основі імідаклоприду, наприклад Престиж (Байєр), Антихрущ. При цьому частина розчину повинна потрапити на кореневу шийку стовбура (10 см вище ґрунту). Подібні обробки повторюємо кожні 40-50 днів.

Каштан посівний / їстівний

Каштан посевной / съедобный

Castanea sativa


Синоніми: Каштан благородний, Каштан справжній, каштан європейський.

Походження: Новинка! З точки зору науки їстівні каштани це справжні горіхи. Але за смаковими якостями найчастіше їх порівнюють з розсипчастим молодою картоплею, солодкуватою на смак. У природному середовищі їстівні каштани ростуть в південно-східній частині Європи і Малої Азії. Стародавні рецепти страв з їстівних каштанів італійці і французи почали готувати ще задовго до того, коли з Нового Світу привезли кукурудзу та картоплю. А ось плоди відомого алейні дерева, що прикрашає київські вулиці - Кінського каштана (Aesculus hippocastanum) в їжу непридатні, на відміну від їстівних плодів нашого Castanea sativa.

Опис сорту / переваги: Каштан їстівний - це велике листопадне дерево, з широко розкидистою, густою кроною і великими, ланцетними листками, що додають рослині чудовий вид. Перевагою цього дерева є довголіття і добра пристосованість до умов зростання, стійкість до хвороб і шкідників, здатність легко витримувати стрижку і зберігати форму. Доповненням до декоративних якостях, якими він володіє, є його численні запашні квіти, багаті нектаром.

Форма: Велике дерево з широко розкидистою кроною (див. фото).

Розмір: Висота рослини близько 15-30м, а ширина крони близько 12-20м.

Швидкість зростання / сила росту: Річний приріст близько 35 см.

Пагони: На потужному прямому стовбурі утворюються товсті червоно-коричневі пагони.

Листя: Ланцетоподібні з острозубчатими краями, зверху голі темно-зелені, а знизу зірчасті-волосисті, восени набувають жовтого забарвлення.

Квітки: Однодомна рослина. Чоловічі квітки - дуже запашні, зеленувато-білі, колосовидні суцвіття, а жіночі непоказні, поодинокі, світло-зеленого кольору.

Час цвітіння: Квітне в червні.

Плоди: Їстівні горіхи 2-3см в діаметрі, укладені по три в кулеподібні колючі супліддя. Плоди дозрівають і випадають з оболонки, яка відкривається в жовтні.

Коріння: Глибокі широко розпростерті.

Ставлення до світла / інсоляція: Каштан посівний краще росте і розвивається на сонці, може виносити півтінь.

Ставлення до вологи: Каштан їстівний посухостійкий, але в жаркий період вимагає поливу.

Вид ґрунту: Надає перевагу родючому, кислому ґрунт. Уникає сирих місць.

Застосування: Каштан їстівний використовується в парковій архітектурі для створення алей, зелених стін, живоплотів, для озеленення вулиць і скверів міст. Ландшафтними дизайнерами і садівниками цінується за його невибагливість, декоративність і тонкий аромат під час цвітіння, який обволікає весь сад. Його м'яке шовковисте листя діє заспокійливо і привносить гармонію в навколишній простір. Дуже часто його висаджують неподалік від будинку, де під дахом його тіні так приємно сховатися від палючих сонячних променів. Ще каштан цінується за свої лікарські властивості, якими багаті його листя, їх часто застосовують в народній медицині. Дуже смачний каштановий мед, хоч він і рідкий, іноді з гіркуватим присмаком, але користується значним попитом у покупців. У Франції традиційно в сушене листя каштана загортають головки сиру Банон. Плоди каштана благородного використовують для приготування різних страв, вони дуже поживні. На Корсиці, наприклад, це важливий продукт харчування. Його смажать, варять, печуть, сушать, коптять, готують різні страви, або їдять сирим. Також сухі горіхи використовують як замінник кави.

Кліматична зона / зона морозостійкості: 6а - при належному догляді абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a-5b) і Криму (6a-7b).

Купити Каштан їстівний в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.

Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд».


Посадка: Для того, щоб Каштан посівний добре ріс, перед посадкою рекомендуємо звільнити ґрунт від бур'янів, особливо багаторічних, удобрити поживними елементами (чорнозем або будь-який здоровий гумусований темний луговий / садовий ґрунт). Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не піддається викопуванні з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. Також відмінно приживаються рослини з голим коренем (при посадці весною чи пізньою осінню). Каштан їстівний з вдячністю відгукується на внесення мінеральних і органічних добрив. На території бідних піщаних ґрунтів (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) рекомендуємо підсипати компост (отриманий з відходів городу, саду, кухні) або старий органічний гумус з компостованого гною. Органіка значно поліпшить структуру «легких» ґрунтів і «запускає» вічний природний двигун ґрунтових бактерій. Внаслідок чого черви самі мігрують від сусідів до Вас і запустять ланцюгову реакцію вічного органічного двигуна. Навчившись його «обслуговувати», Ви забудете про дорогі імпортні мінеральні добрива назавжди. Прийшов час позбавлятися від диких паршивих звичок знищення (підкорення) природи на благо людини. Доцільніше сортувати відходи, як в Європі, піклуючись про майбутні покоління.

Полив: При посадці Каштан справжній (незалежно від погоди) рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожне дерево і мульчують (перегній, солома, трава). Полив необхідно повторити через 5-7 днів - при 2-3 кратному поливі з'єднуються ґрунтові капіляри, посадковий ком не відділяється від решти ґрунту і зберігається постійно у вологому стані.

Обрізка: Бажано проводити на другий рік після посадки, в першій половині квітня і на початку серпня, видаляючи слабкі і погано розвинені пагони. Каштан добре переносить формуючу обрізку.

Догляд: Потребує регулярного поливу, видалення бур'янів, розпушування ґрунту.

Хвороби і шкідники: Для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин, необхідно визначити шкідника (діагноз). Необроблені рослини можуть уражатися антракнозом (плямистість листя), борошнистою росою і попелицями. Щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Світч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Безумовно, краще, щоб «діагноз» ставив фахівець. Але, як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету, може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їх людські «ватні» родичі - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі та лізуть в чужі сади. Перші і другі повинні знищуватися до розповзання на великі території.

Ґрунтові шкідники: На сьогоднішній день хрущ (хрущ), совка є найбільш небезпечними ґрунтовими шкідниками. Побачивши першого літаючого жука (середина квітня) ТЕРМІНОВО обробляємо крону Актарою, або будь-яким з численних препаратів на основі імідаклоприду, наприклад Престиж (Байєр), Антихрущ. При цьому частина розчину повинна потрапити на кореневу шийку стовбура (10 см вище ґрунту). Подібні обробки повторюємо кожні 40-50 днів.

Читати більше

Характеристики

Тип рослини Дерева;
Форма росту Одностовбурні дерева; Розлогі; Кулясті;
Висота рослини 15-20м;
Діаметр дорослої рослини 8-12м;
Щільність крони Щільна крона, яка створює тінь;
Колір крони Темно-зелений;
Колір крони восени Жовтий;
Світло Сонце;
Вимоги до поливу Посухостійкі; Помірний полив;
Умови навколишнього середовища Піщані сухі бідні ґрунти; Сухі степи і луки півдня України; Потребує захисту від вітру;
Кліматична зона України 6 зона (-23,3°С - 17,8°С);
Кислотність грунту / РН Рослини для кислих ґрунтів РН 4-6,5; Рослини для нейтральних ґрунтів РН 6,5-7,2;
Використання в ландшафтному дизайні Природні пейзажні парки; Акценти / солітери;
Особливості рослини Декоративність листя; Медонос;
Потреба у догляді Низька;
Потреба укриття на зиму Бажане мульчування і утеплення коріння на зиму;
Написати відгук
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
Останні відгуки

Каштан посівний / їстівний | Каштан посевной / съедобный | Castanea sativa