Черешня Prunus avium
Плодова черешня була відома вже за 8000 років до н. е. в Анатолії та в Європі – на території сучасних Данії та Швейцарії.
Черешня (Prunus avium) – швидкозростаюче листопадне дерево, може досягати 10-20 м у висоту, має добре виражений правильний циліндричний стовбур. Ароматні білі квітки з'являються поодиноко або у суцвіттях навесні незадовго до появи листя. За квітами йдуть солодкі жовті, від світло-червоних до майже чорних плоди, що дозрівають на початку літа.
Черешня самобезплідна. Для того щоб дерева давали врожай, потрібно висаджувати кілька сортів для їх запилення. В українському кліматі дерева черешні морозостійкі, можуть витримувати температуру до -26 °С. 120-річний досвід мелітопольських фермерів говорить про те, що найкращі врожаї черешні збираються на так званих "похованих чорноземах", що знаходяться під 70-90 сантиметровим шаром піску, намитого древнім льодовиком. Коли здоровий, доглянутий, политий, саджанець черешні досягає 1-1,5 см шару чорнозему – відбувається диво.
Бренд-гордість України, торговельну марку «Мелітопольська черешня» офіційно визнано Європейським Союзом як кубинські сигари та ефіопську каву. Це означає, що лише регіональний виробник має право вказувати в документах та на упаковці знак походження. До окупації кацапськими нацистами, мелітопольська черешня вже експортувалася до понад 30 країн світу, навіть до Китаю.