Кизил Cornus

Природні чагарники кизилу широко поширені на Кавказі, і частково на Нижній Волзі, у Середній Азії, у Східній та Центральній Європі. Культурні форми у Молдові, Україні, всій Європі.
Кизил плодовий (Cornus mas) – великий кущ або невелике дерево з розлогим габітусом. У дорослих кущів кора луската і відшаровується. Наприкінці зими - на початку весни на голих гілках з'являються невеликі суцвіття яскравих жовтих квітів. Листя середньо-зелене, з'являється з кінця весни до літа, за ними йдуть темно-червоні плоди, які дозрівають у середині літа.
Саджанці кизилу стійкі до міських умов, добре переносять тривалі літні посушливі періоди. Морозостійкий і добре росте по всій території України.
Плоди Cornus mas в Україні використовують як інгредієнт для виготовлення желе, унікального варення. У традиційній медицині використовується кора Cornus mas як тонік та адаптоген.