Абрикос Prunus armeniaca
Абрикос (Apricot) - плодове листяне дерево. Квітки від білого до рожевого кольору. Плоди абрикоса схожі на персик або нектарин, їх колір варіюється від блідо-жовтого до темно-помаранчевого, іноді з червоним відтінком. На відміну від персика, абрикос менший за розміром і має гладку овальну кісточку, яка легко випадає, коли плід розрізається навпіл.
Хоча абрикос часто вважають "субтропічним" фруктом, насправді він росте в регіонах із відносно холодними зимами. У північних та східних регіонах України кісточкові бажано садити у захищених від вітрів місцях, по можливості уникаючи низин. Суховії в Україні ніхто не скасовував. Навіть у південних регіонах трапляються села, де кісточкові у “холодових ямах”, долинах низовин великих плато та протягах між пагорбами не дозрівають ніколи. Абрикос витримує зимові температури до -30 °С або нижче, якщо він здоровий. Обмежуючим фактором у вирощуванні саджанців абрикосів в Україні є весняні заморозки, які можуть пошкодити квіти через раннє цвітіння дерев або пізньо-осінню зайву вегетацію.
Плоди абрикосу можна їсти свіжими, без кісточок та сушити, заморожувати чи консервувати. Їх можна використовувати в десертах, соках та ароматизаторах. Свіжі абрикоси швидко псуються і сезонні.