Персик домашній
Домашній персик (Prunus persica) - це сильно росте, але маленьке дерево з розкинутою кроною. У розпліднику Проксіма завжди в наявності ранні, середні, пізні сорти персика. Цвіте весною до розпускання листя рожевими квітами. Плід опушений, може бути плоским, округлим або витягнутим-еліптичним. Сорти з жовтою м’якоттю, особливо багаті вітаміном А.
Персик самоплідний, як правило, вирощується без запилювачів, але краще плодоносить при вирощуванні двох або більше сортів. Дерева зазвичай кожного року підрізають, щоб вони не стали занадто високими для ручного збирання врожаю. Вертикальні пагони вирізають до перерослих бокових сторін, щоб отримати розлоге дерево і тримати його відкритим для сонячного світла. Персики потребують значного проріджування (80-95% квітів) для розвитку правильного розміру. Зазвичай проріджування проводиться вручну через 30-45 днів після повного цвітіння. При належній посадці та догляді персик домашній морозостійкий для всієї України.
У північних та східних регіонах України доцільно садити персики в захищених від вітрів місцях, якщо можливо, уникаючи низовини та протягів. У молодому віці саджанці потребують укриття від північного та північно -східного вітру, а також від весняних морозів.
Обов’язкові регулярні обробки крони та ґрунту (від земляних шкідників) з професійними комплексними сезонними комплектами засобів захисту рослин.