Смородина чорна

У природі ареал виду охоплює майже всю територію Європи. Інтродукована до Північної Америки.
Смородина чорна (Ribes nigrum) – буває рання, середня, пізня, ремонтантна. Кущ середнього розміру, до 2 м у висоту та ширину. Квітки зазвичай зібрані в групи від зеленого до білого, жовтого чи червоного. Плоди їстівні, кисло-солодкі, темно-фіолетові майже чорні.
Чорна смородина є джерелом вітамінів C, A, К, групи B, мінералів (калій, марганець) та антиоксидантів. Вона також містить дієтичне волокно.
Використовується в народній традиційній українській медицині через антиоксидантні та протизапальні властивості. Також відома своєю здатністю підтримувати здоров'я судин, зменшувати втому та підвищувати імунітет.
Сорти чорної смородини самоплідні, але для стабільних врожаїв та збільшення розмірів ягід краще висаджувати кілька сортів. Щойно посаджені кущі слід сильно обрізати, обрізаючи всі пагони на дві бруньки над рівнем землі. Кліматична зона 5 – уся територія України (5-7 зони).