Порічка червона Кияночка (рання) | Смородина красная Кияночка(ранняя) | Ribes rubrum Kiyanochka
Порічка червона Кияночка (рання)
Смородина красная Вернисаж (ранняя)
Ribes rubrum Kiyanochka
Синоніми: смородина червона Кияночка, смород, північний виноград, порічка.
Запилювачі: сорт самоплідний, але при перехресному запиленні урожайність підвищується.
Походження / історія: порічка Кияночка - це сорт української селекції раннього терміну дозрівання, виведений у 1986 році.
Опис сорту: Кияночка - самоплідний сорт червоної порічки раннього періоду дозрівання. Ягоди темно-червоні, великі, з приємним десертним кисло-солодким смаком. Сорт високоврожайний - 150-170 ц / га. Зимостійкість та посухостійкість високі.
Форма: середньорослий напіврозлогий кущ з міцними пагонами.
Розмір: висота і ширина - до 1,5 метра.
Швидкість зростання / сила росту: швидкі темпи зростання - від 25 до 50 см в рік.
Пагони: товсті, прямостоячі, формують щільний кущ.
Листя: темно-зелене, п'ятилопатеве, зубчасте.
Квітки: непримітні невеликі дзвіночки жовто-зеленого кольору.
Час цвітіння: квітень.
Плоди: одномірні, великі, вагою 0,9-1 грами, темно-червоного кольору. Шкірочка міцна, пружна, з глянцевим блиском. М'якоть світло-рожева, щільна, кисло-солодка на смак. Грона середнього розміру, видовжені, щільно набиті ягодами. Дозрівання грон відбувається майже одночасно, в 1-2 декаді липня.
Ставлення до світла / інсоляція: порічки - культура світлолюбна, тому надає перевагу сонячним місцям.
Ґрунт: пухкий, родючий, слабокислий ґрунт. Порічка полюбляє суглинні і глинисті ґрунти, але деякі сорти можуть рости і на піщаних, якщо для утримання вологи вони змішані з перегноєм. Сирий ґрунт ця культура зовсім не виносить. З усіх ягідних рослин тільки порічки миряться з засоленням ґрунтів.
Застосування: ягоди і листя червоної смородини використовують в кулінарії і народній медицині. Порічку вживають у свіжому вигляді, консервують, заморожують і сушать. З ягід червоної смородини готують соки, компоти, джеми, вино, мармелад. Крім солодких заготовок, з червоної смородини готують соуси до м'ясних страв, зокрема до баранини, качки, оленини.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a - 5b) і Криму (6a - 7b).
Купити Порічку червону Кияночка в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
↓↓↓ Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд» ↓↓↓
→
Контейнер/ком: | Висота: | Діаметр крони: | Вік: | Додатково: | Ціна: | Кількість: |
г.к. | 80-100см | 20-30см | 2 |
NEW
|
75 грн |
- + |
Посадка: щоб порічка добре росла і щедро плодоносила, місце для посадки повинно бути сонячним і захищеним від вітру. Саджанець з відкритою кореневою системою висаджуємо в ґрунт або навесні до розпускання бруньок, або восени до настання заморозків. Посадка контейнерних рослин можлива з березня до грудня. Земельну ділянку очищаємо від бур'янів, особливо багаторічних. Викопуємо яму глибиною не менше 30 см і діаметром близько 60 см. Розмір лунки залежить від розміру саджанця. Потім обережно виймаємо рослину з контейнера так, щоб зберегти цілісність земляного кому. Якщо ж саджанець з голим коренем, тоді на дні посадкової ями насипаємо невеликий земляний горбок, встановлюємо на нього рослину і добре розправляємо зволожене коріння. Засипаємо ямку родючою землею, злегка притоптуємо. Для поліпшення збору дощової води за допомогою земляного валу формуємо пристовбурне коло. Рясно поливаємо (3-5 відер води під кожен кущ), щоб земля достатньо просочилася вологою. Через 5-7 днів полив слід повторити. Таким чином земляний ком зберігає вологу і з'єднується з рештою ґрунту.
Відстань при посадці між кущами має бути не менше 1,5 метра.
Вид землі / ґрунту: ґрунт для смородини повинен бути легким, слабокислим або з нейтральною реакцією. Підходять суглинні і супіщані, середньо- і слабопідзолисті ґрунти. Кущ потребує періодичних підкормок за допомогою органічних і мінеральних добрив. Рекомендуємо використовувати старий органічний перегній з компостованого гною, або компост з кухонних та садових відходів. Особливо це необхідно робити на бідних піщаних ґрунтах (Полісся, велика частина Київської області). Органіка явно покращує якісні характеристики "легких" ґрунтів. Вже давно пора відмовитися від згубних радянських уявлень про руйнування природи на користь людства, і розділяти відходи, як роблять це в Європі, тим самим виявляючи турботу про своє майбутнє.
Полив: смородина червона позитивно відгукується на зрошення, але не витримує перезволоження. При достатній кількості природних опадів додаткового поливу рослина не потребує. У разі, коли вологи недостатньо, важливо здійснювати три основних поливи за сезон: під час формування плодів; після збору врожаю; перед зимівлею. Земля повинна просочитися вологою на 50 см углиб.
Обрізка: на першому році життя придбаного саджанця залишають 4-5 сильних прикореневих пагонів, розташованих не менше ніж на 10 см один від іншого. Протягом наступних років додають ще по 2-3 прикореневих паростки і також на відстані 10-15 см. В результаті у дорослого плодоносного куща має бути близько 15-20 добре розвинених гілок різного віку. Однорічні пагони червоної смородини, як правило, не обрізають. У верхній їх частині розташовуються плодові бруньки, що дають урожай на наступний рік. Старі пагони зберігають довше, ніж у чорної смородини (приблизно на 2-3 роки), так як плодухи червоної смородини багаторічні з більш тривалою здатністю до плодоношення. Рекомендується злегка вкорочувати лише 5-6-річні пагони при наявності всихання або без появи нових приростів. Важливу роль відіграє і санітарна обрізка. Видалені старі, зламані, засохлі і уражені хворобами гілки слід виносити з ділянки і спалювати.
Хвороби і шкідники: необроблені рослини можуть вражатися такими хворобами, як антракоз, махровість, стовпчикова іржа, прижилкова мозаїка. Шкідники смородини: смородинова пагонова галиця, павутинний кліщ, смородинова скляниця, чорносмородиновий плодовий пильщик.
Добриво / захист: посаджені плодові кущі потребують внесення мінеральних добрив. Спочатку азот вноситься в перший рік в середині травня, вдруге - в середині червня. Це благотворно впливає на формування крони за рахунок сильних осінніх приростів. Якщо молодий кущ в перший рік росте дуже швидко, тоді в наступному році азотне добриво використовуємо тільки на початку травня. Наступні два роки, щоб не зашкодити процесу формування плодів, добриво азотом мінімізуємо. Мульчування за допомогою перегною або компосту позитивно впливає на розвиток кущів.
Щоб захистити рослину від різних хвороб і шкідників важливо правильно використовувати хімічні препарати в залежності від стадії розвитку. Під час розпускання бруньок слід використовувати бакові суміші фунгіцидів + інсектицидів: Актара, Енжіо + Хорус. У фазі розпускання бутонів - Хорус + Енжіо. Під час опадання листя застосовують Енжіо або Актеллік + Хорус. У період росту плода -Актеллік + Хорус. Обробка здійснюється через 10-12 днів після попередньої. Після збору врожаю застосовують Хорус. У жовтні-листопаді обкопують пристовбурні кола, закопують або спалюють опале листя, а також вносять добрива. Всі вищезгадані препарати можна поєднувати без обмежень і без ризику зниження їх ефективності.
У нашому інтернет-магазині всі представлені сорти смородини вирощені в Україні, тому вони стійкі до морозів і не потребують укриття на зиму.
У разі, якщо Ви купили імпортні саджанці плодових кущів з Європи 6-9 зони, то їх обов'язково потрібно вкрити на зиму. Для цього навколо кореневої шийки формуємо невеликий горбок із землі або мульчі, який вбереже шийку і місце щеплення від обмерзання. Навесні кущ слід розкрити.
Всі рослини з розсадника Проксіма забезпечені добривами кращої європейської якості пролонгованої дії. Купуючи рослини в контейнері, Ви маєте можливість висаджувати їх без додаткових добрив з березня до грудня - навіть в літню спеку.
Ґрунтові шкідники: в наш час найбільшу небезпеку становить такий ґрунтовий шкідник, як хрущ. Крону куща треба захистити, обробивши її Актарою або іншим препаратом, в складі якого є імідаклоприд (Престиж / Байєр, Антихрущ). Обробка здійснюється з кінця квітня до вересня 1 раз в 40-60 днів. Частина розчину обов'язково повинна потрапити на стовбур (10см вище ґрунту) і кореневу шийку та не пролитися в сторону. Краще 1 раз на місяць робити профілактичні обробки, ніж вдаватися до лікування, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - боротьба садівників України з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні однофамільці» - кремлівські окупанти «колоради», ненаситні та лізуть в чужі сади. І від перших, і від других потрібно позбавлятися до моменту їх широкого розповсюдження.
Захист від бур'янів: у боротьбі з однорічними і багаторічними бур'янами застосовують гербіцид загальної дії Ураган Форте, Раундап. Його використовують в період до або після цвітіння за умови захисту культури. Всі препарати, що використовуються, для зручності користувача однієї фірми - Syngenta.
Порічка червона Кияночка (рання)
Смородина красная Вернисаж (ранняя)
Ribes rubrum Kiyanochka
Синоніми: смородина червона Кияночка, смород, північний виноград, порічка.
Запилювачі: сорт самоплідний, але при перехресному запиленні урожайність підвищується.
Походження / історія: порічка Кияночка - це сорт української селекції раннього терміну дозрівання, виведений у 1986 році.
Опис сорту: Кияночка - самоплідний сорт червоної порічки раннього періоду дозрівання. Ягоди темно-червоні, великі, з приємним десертним кисло-солодким смаком. Сорт високоврожайний - 150-170 ц / га. Зимостійкість та посухостійкість високі.
Форма: середньорослий напіврозлогий кущ з міцними пагонами.
Розмір: висота і ширина - до 1,5 метра.
Швидкість зростання / сила росту: швидкі темпи зростання - від 25 до 50 см в рік.
Пагони: товсті, прямостоячі, формують щільний кущ.
Листя: темно-зелене, п'ятилопатеве, зубчасте.
Квітки: непримітні невеликі дзвіночки жовто-зеленого кольору.
Час цвітіння: квітень.
Плоди: одномірні, великі, вагою 0,9-1 грами, темно-червоного кольору. Шкірочка міцна, пружна, з глянцевим блиском. М'якоть світло-рожева, щільна, кисло-солодка на смак. Грона середнього розміру, видовжені, щільно набиті ягодами. Дозрівання грон відбувається майже одночасно, в 1-2 декаді липня.
Ставлення до світла / інсоляція: порічки - культура світлолюбна, тому надає перевагу сонячним місцям.
Ґрунт: пухкий, родючий, слабокислий ґрунт. Порічка полюбляє суглинні і глинисті ґрунти, але деякі сорти можуть рости і на піщаних, якщо для утримання вологи вони змішані з перегноєм. Сирий ґрунт ця культура зовсім не виносить. З усіх ягідних рослин тільки порічки миряться з засоленням ґрунтів.
Застосування: ягоди і листя червоної смородини використовують в кулінарії і народній медицині. Порічку вживають у свіжому вигляді, консервують, заморожують і сушать. З ягід червоної смородини готують соки, компоти, джеми, вино, мармелад. Крім солодких заготовок, з червоної смородини готують соуси до м'ясних страв, зокрема до баранини, качки, оленини.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a - 5b) і Криму (6a - 7b).
Купити Порічку червону Кияночка в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
↓↓↓ Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд» ↓↓↓
Посадка: щоб порічка добре росла і щедро плодоносила, місце для посадки повинно бути сонячним і захищеним від вітру. Саджанець з відкритою кореневою системою висаджуємо в ґрунт або навесні до розпускання бруньок, або восени до настання заморозків. Посадка контейнерних рослин можлива з березня до грудня. Земельну ділянку очищаємо від бур'янів, особливо багаторічних. Викопуємо яму глибиною не менше 30 см і діаметром близько 60 см. Розмір лунки залежить від розміру саджанця. Потім обережно виймаємо рослину з контейнера так, щоб зберегти цілісність земляного кому. Якщо ж саджанець з голим коренем, тоді на дні посадкової ями насипаємо невеликий земляний горбок, встановлюємо на нього рослину і добре розправляємо зволожене коріння. Засипаємо ямку родючою землею, злегка притоптуємо. Для поліпшення збору дощової води за допомогою земляного валу формуємо пристовбурне коло. Рясно поливаємо (3-5 відер води під кожен кущ), щоб земля достатньо просочилася вологою. Через 5-7 днів полив слід повторити. Таким чином земляний ком зберігає вологу і з'єднується з рештою ґрунту.
Відстань при посадці між кущами має бути не менше 1,5 метра.
Вид землі / ґрунту: ґрунт для смородини повинен бути легким, слабокислим або з нейтральною реакцією. Підходять суглинні і супіщані, середньо- і слабопідзолисті ґрунти. Кущ потребує періодичних підкормок за допомогою органічних і мінеральних добрив. Рекомендуємо використовувати старий органічний перегній з компостованого гною, або компост з кухонних та садових відходів. Особливо це необхідно робити на бідних піщаних ґрунтах (Полісся, велика частина Київської області). Органіка явно покращує якісні характеристики "легких" ґрунтів. Вже давно пора відмовитися від згубних радянських уявлень про руйнування природи на користь людства, і розділяти відходи, як роблять це в Європі, тим самим виявляючи турботу про своє майбутнє.
Полив: смородина червона позитивно відгукується на зрошення, але не витримує перезволоження. При достатній кількості природних опадів додаткового поливу рослина не потребує. У разі, коли вологи недостатньо, важливо здійснювати три основних поливи за сезон: під час формування плодів; після збору врожаю; перед зимівлею. Земля повинна просочитися вологою на 50 см углиб.
Обрізка: на першому році життя придбаного саджанця залишають 4-5 сильних прикореневих пагонів, розташованих не менше ніж на 10 см один від іншого. Протягом наступних років додають ще по 2-3 прикореневих паростки і також на відстані 10-15 см. В результаті у дорослого плодоносного куща має бути близько 15-20 добре розвинених гілок різного віку. Однорічні пагони червоної смородини, як правило, не обрізають. У верхній їх частині розташовуються плодові бруньки, що дають урожай на наступний рік. Старі пагони зберігають довше, ніж у чорної смородини (приблизно на 2-3 роки), так як плодухи червоної смородини багаторічні з більш тривалою здатністю до плодоношення. Рекомендується злегка вкорочувати лише 5-6-річні пагони при наявності всихання або без появи нових приростів. Важливу роль відіграє і санітарна обрізка. Видалені старі, зламані, засохлі і уражені хворобами гілки слід виносити з ділянки і спалювати.
Хвороби і шкідники: необроблені рослини можуть вражатися такими хворобами, як антракоз, махровість, стовпчикова іржа, прижилкова мозаїка. Шкідники смородини: смородинова пагонова галиця, павутинний кліщ, смородинова скляниця, чорносмородиновий плодовий пильщик.
Добриво / захист: посаджені плодові кущі потребують внесення мінеральних добрив. Спочатку азот вноситься в перший рік в середині травня, вдруге - в середині червня. Це благотворно впливає на формування крони за рахунок сильних осінніх приростів. Якщо молодий кущ в перший рік росте дуже швидко, тоді в наступному році азотне добриво використовуємо тільки на початку травня. Наступні два роки, щоб не зашкодити процесу формування плодів, добриво азотом мінімізуємо. Мульчування за допомогою перегною або компосту позитивно впливає на розвиток кущів.
Щоб захистити рослину від різних хвороб і шкідників важливо правильно використовувати хімічні препарати в залежності від стадії розвитку. Під час розпускання бруньок слід використовувати бакові суміші фунгіцидів + інсектицидів: Актара, Енжіо + Хорус. У фазі розпускання бутонів - Хорус + Енжіо. Під час опадання листя застосовують Енжіо або Актеллік + Хорус. У період росту плода -Актеллік + Хорус. Обробка здійснюється через 10-12 днів після попередньої. Після збору врожаю застосовують Хорус. У жовтні-листопаді обкопують пристовбурні кола, закопують або спалюють опале листя, а також вносять добрива. Всі вищезгадані препарати можна поєднувати без обмежень і без ризику зниження їх ефективності.
У нашому інтернет-магазині всі представлені сорти смородини вирощені в Україні, тому вони стійкі до морозів і не потребують укриття на зиму.
У разі, якщо Ви купили імпортні саджанці плодових кущів з Європи 6-9 зони, то їх обов'язково потрібно вкрити на зиму. Для цього навколо кореневої шийки формуємо невеликий горбок із землі або мульчі, який вбереже шийку і місце щеплення від обмерзання. Навесні кущ слід розкрити.
Всі рослини з розсадника Проксіма забезпечені добривами кращої європейської якості пролонгованої дії. Купуючи рослини в контейнері, Ви маєте можливість висаджувати їх без додаткових добрив з березня до грудня - навіть в літню спеку.
Ґрунтові шкідники: в наш час найбільшу небезпеку становить такий ґрунтовий шкідник, як хрущ. Крону куща треба захистити, обробивши її Актарою або іншим препаратом, в складі якого є імідаклоприд (Престиж / Байєр, Антихрущ). Обробка здійснюється з кінця квітня до вересня 1 раз в 40-60 днів. Частина розчину обов'язково повинна потрапити на стовбур (10см вище ґрунту) і кореневу шийку та не пролитися в сторону. Краще 1 раз на місяць робити профілактичні обробки, ніж вдаватися до лікування, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - боротьба садівників України з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні однофамільці» - кремлівські окупанти «колоради», ненаситні та лізуть в чужі сади. І від перших, і від других потрібно позбавлятися до моменту їх широкого розповсюдження.
Захист від бур'янів: у боротьбі з однорічними і багаторічними бур'янами застосовують гербіцид загальної дії Ураган Форте, Раундап. Його використовують в період до або після цвітіння за умови захисту культури. Всі препарати, що використовуються, для зручності користувача однієї фірми - Syngenta.
Характеристики |
|
Видова назва плодового куща | Смородина; |
Висота дорослих рослин | 1-1,5м; |
Запилення рослини | Самозапильна; |
Плоди | Великі; |
Сезон плодоношення | Ранній; |
Смакові якості | Кисло-солодкі; |
Тип рослини | Плодовий кущ; |
Форма рослини | Розлога; |
Кліматична зона України | 5 зона (-28,8°С - 23,4°С) вся Україна; |
Порічка червона Кияночка (рання) | Смородина красная Вернисаж (ранняя) | Ribes rubrum Kiyanochka