Кизил справжній / Дерен звичайний
Кизил обыкновенный
Cornus mas
Dogwood
Синоніми: дерен справжній, кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, свидина криваво-червона, корнус, кизил їстівний, кизил лікарський, дерен чоловічий.
Походження / історія: кизил, як плодова рослина, що має лікарські властивості і цінну деревину, був відомий ще з давніх часів. Ще великий Гіппократ згадував про цілющі властивості кизилу. А стародавні греки ще до початку нашої ери в Криму вирощували кизил, пили кизиловий сік і кизилове вино. Саме кизил звичайний (Cornus mas), на відміну від своїх родичів, має їстівні плоди. У тюркських мовах слово «кизил» означає «червоний» через своє насичене забарвлення плодів. Поширений кизил в Карпатах, в Криму і на Кавказі в лісах нижнього і середнього гірського пояса.
Опис сорту: Кизил звичайний (дерен) - великий плодовий кущ з смачними яскраво-червоними ягодами, що володіють цілющими властивостями (див. фото).
Форма: можна вирощувати у вигляді куща з декількома стовбурами або дерева, яке легко формується, утворюючи компактну округло-пірамідальну або округло-розлогу крону, з великою кількістю листя.
Розмір: може досягати 2-5 м у висоту і 4 м в діаметрі.
Швидкість зростання / сила росту: інтенсивно в молодому віці, помірно - в період плодоношення. Дерен чоловічий вважають довгожителем: росте і плодоносить до самого свого згасання у віці 250 років.
Кора: червоно-коричнева, річні пагони зеленого або зелено-бурого кольору.
Листя: прості, цільні, супротивні, зелені, блискучі листки.
Квітки: дрібні, двостатеві, жовті, зібрані в зонтикоподібні суцвіття.
Час цвітіння: в квітні місяці, до розпускання листя.
Плоди: плодоносить кизил звичайний рясно і щорічно (20-30 кг з куща). Плоди дозрівають восени, вагою 3-4 г, їстівні, соковиті, кисло-солодкі, терпкі, приємні на смак, який значно поліпшується після заморозків.
Ставлення до світла / інсоляція: світлолюбна рослина, зимостійкий сорт.
Ставлення до вологи: є порівняно посухостійкою і помірно вимогливою до вологи культурою.
Вид ґрунту: як і всі інші рослини, відмінно відгукується на внесення органічних і мінеральних добрив. На бідних піщаних ґрунтах (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий перепрілий органічний гумус, отриманий з органічних відходів з саду і кухні, компосту або гною. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Черви самі від сусідів до вас мігрують і запускають ланцюгову реакцію вічного двигуна. Якщо ми навчимося його "обслуговувати", то забудемо про дорогі імпортні мінеральні добрива назавжди. Викидаючи органічні відходи в сміття, ми позбавляємо свої рослини кращих добрив. Пора позбуватися паршивих радянських звичок марнотратників життя і починати сортувати відходи, піклуючись про майбутні покоління. Зростає свидина на будь-яких садових ґрунтах - сухих, кам'янистих, вапняних, але краще на легких, багатих поживними речовинами, дренованих. Найвищі врожаї дає кизил на відкритих ділянках з родючими ґрунтами, особливо багатими кальцієм.
Переваги: всі частини рослини кизилу володіють цілющими властивостями: коріння, кора, квіти, кісточки плодів, листя широко використовуються в народній медицині. У Стародавній Греції і Римі використовували деревину кизилу для виготовлення зброї, деталей дерев'яних годинників, човників для ткацьких верстатів, палиць, тростин, музичних інструментів, меблів. Плоди кизилу використовуються в свіжому вигляді (за вмістом вітаміну С іноді перевершує навіть чорну смородину). Також кизил застосовують для виготовлення соку, сиропів, компотів, варення, повидла, киселів, маринадів, вина, настоянок, лікерів і наливок. Вживають кизил як приправу до м'ясних і рибних страв. У їжу використовується не тільки м'якоть плоду, але і кісточки, які служать сировиною для приготування технічного масла і сурогату кави. А листочки кизилу можна заварювати замість чаю.
Кліматична зона / зона морозостійкості: - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a - 5b) та Крим (6a - 7b).
Купити Кизил звичайний в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
↓↓↓ Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист - в розділі "Посадка, догляд" ↓↓↓
Посадка: щоб дерен добре ріс, , ґрунт перед посадкою повинен бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні елементи (чорнозем або будь-яка здорова гумусована темна лугова / садова земля). Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не піддається викопці з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. Можна купити рослини з голим коренем (ранньою весною чи пізньою осінню без листя), які також відмінно приживаються.
Полив: при посадці кизил (незалежно від погоди) рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожен кущ і мульчують (кора, перегній, солома). Полив необхідно повторити через 5-7 днів - при 2-3 кратному поливі з'єднуються ґрунтові капіляри, посадковий ком не відділяється від решти ґрунту і знаходиться постійно у вологому стані.
Обрізка: обрізанням кизил формують у вигляді куща з 3-5 штамбами або у вигляді дерева з 1 штамбом, обов'язково видаляючи поросль. Щорічно проводять лише санітарну обрізку навесні, видаляючи хворі, засохлі і пошкоджені гілки. Формуйте крислату і добре освітлену крону, щоб до плодів можна було легко протягнути руку.
Догляд: невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Додатковий полив необхідний тільки в посушливу або жарку погоду.
Хвороби і шкідники: в жарку посушливу погоду кизил може бути атакований попелицею або павутинним кліщем, в результаті чого його листя починає згортатися. Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин. Необроблені рослини можуть вражатися антракнозом (плямистість листя), борошнистою росою і попелицею. Щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Швидкість, Світч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Безумовно, краще, щоб «діагноз» ставив фахівець. Але, як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. І перші, і другі повинні знищуватися до розповзання на великі території.
Ґрунтові шкідники: на сьогоднішній день в Україні немає більш небезпечного ґрунтового шкідника, ніж хрущ. З середини квітня, побачивши першого хруща, ТЕРМІНОВО обробляємо крону будь-яким з численних препаратів на основі імідаклоприду, наприклад Престиж (Байєр), Антихрущ, при цьому частина розчину обов'язково повинна потрапити на стовбур (10 см вище ґрунту) і кореневу шийку та не пролитися в бік. Подібні обробки повторюємо кожні 40-50 днів сезону вегетації. Проливаємо в ґрунт згідно з інструкцією, також ефективна Актара (1 г на 1 л, полив під корінь по 30-100 грам під рослину в залежності від розміру). Всі матеріали, для зручності користувача однієї фірми - Syngenta.
Кизил справжній / Дерен звичайний
Кизил обыкновенный
Cornus mas
Dogwood
Синоніми: дерен справжній, кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, свидина криваво-червона, корнус, кизил їстівний, кизил лікарський, дерен чоловічий.
Походження / історія: кизил, як плодова рослина, що має лікарські властивості і цінну деревину, був відомий ще з давніх часів. Ще великий Гіппократ згадував про цілющі властивості кизилу. А стародавні греки ще до початку нашої ери в Криму вирощували кизил, пили кизиловий сік і кизилове вино. Саме кизил звичайний (Cornus mas), на відміну від своїх родичів, має їстівні плоди. У тюркських мовах слово «кизил» означає «червоний» через своє насичене забарвлення плодів. Поширений кизил в Карпатах, в Криму і на Кавказі в лісах нижнього і середнього гірського пояса.
Опис сорту: Кизил звичайний (дерен) - великий плодовий кущ з смачними яскраво-червоними ягодами, що володіють цілющими властивостями (див. фото).
...
Характеристики |
|
Видова назва плодового куща | Кизил; |
Запилення рослини | Потребує запилювача; |
Плоди | Середні; |
Сезон плодоношення | Пізній: |
Смакові якості | Кисло-солодкі; |
Тип рослини | Плодовий кущ; |
Форма рослини | Розлога; |
Висота рослини | 1,5-3м; 3-7м; |
Кліматична зона України | 5 зона (-28,8°С - 23,4°С) вся Україна; |