Кизил справжній / Дерен звичайний | Cornus mas | Кизил обыкновенный

Код товару: 930
На зовнішній вигляд саджанців впливає пора року, освітлення, формувальна стрижка і агрономія, тому отримана вами рослина може відрізнятись від зображень на фото. Подібна відмінність не є підставою для рекламацій. Реальні фото рослин ми регулярно викладаємо в нашій VIBER спільноті. Фото вашого замовлення можна отримати від наших співробітників.
Від 0 грн

Кизил справжній / Дерен звичайний

Кизил обыкновенный

Cornus mas

Dogwood 


Синоніми: дерен справжній, кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, свидина криваво-червона, корнус, кизил їстівний, кизил лікарський, дерен чоловічий.

Походження / історія: кизил, як плодова рослина, що має лікарські властивості і цінну деревину, був відомий ще з давніх часів. Ще великий Гіппократ згадував про цілющі властивості кизилу. А стародавні греки ще до початку нашої ери в Криму вирощували кизил, пили кизиловий сік і кизилове вино. Саме кизил звичайний (Cornus mas), на відміну від своїх родичів, має їстівні плоди. У тюркських мовах слово «кизил» означає «червоний» через своє насичене забарвлення плодів. Поширений кизил в Карпатах, в Криму і на Кавказі в лісах нижнього і середнього гірського пояса.

Опис сорту: Кизил звичайний (дерен) - великий плодовий кущ з смачними яскраво-червоними ягодами, що володіють цілющими властивостями (див. фото).

Форма: можна вирощувати у вигляді куща з декількома стовбурами або дерева, яке легко формується, утворюючи компактну округло-пірамідальну або округло-розлогу крону, з великою кількістю листя.

Розмір: може досягати 2-5 м у висоту і 4 м в діаметрі.

Швидкість зростання / сила росту: інтенсивно в молодому віці, помірно - в період плодоношення. Дерен чоловічий вважають довгожителем: росте і плодоносить до самого свого згасання у віці 250 років.

Кора: червоно-коричнева, річні пагони зеленого або зелено-бурого кольору.

Листя: прості, цільні, супротивні, зелені, блискучі листки.

Квітки: дрібні, двостатеві, жовті, зібрані в зонтикоподібні суцвіття.

Час цвітіння: в квітні місяці, до розпускання листя.

Плоди: плодоносить кизил звичайний рясно і щорічно (20-30 кг з куща). Плоди дозрівають восени, вагою 3-4 г, їстівні, соковиті, кисло-солодкі, терпкі, приємні на смак, який значно поліпшується після заморозків.

Ставлення до світла / інсоляція: світлолюбна рослина, зимостійкий сорт.

Ставлення до вологи: є порівняно посухостійкою і помірно вимогливою до вологи культурою.

Вид ґрунту: як і всі інші рослини, відмінно відгукується на внесення органічних і мінеральних добрив. На бідних піщаних ґрунтах (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий перепрілий органічний гумус, отриманий з органічних відходів з саду і кухні, компосту або гною. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Черви самі від сусідів до вас мігрують і запускають ланцюгову реакцію вічного двигуна. Якщо ми навчимося його "обслуговувати", то забудемо про дорогі імпортні мінеральні добрива назавжди. Викидаючи органічні відходи в сміття, ми позбавляємо свої рослини кращих добрив. Пора позбуватися паршивих радянських звичок марнотратників життя і починати сортувати відходи, піклуючись про майбутні покоління. Зростає свидина на будь-яких садових ґрунтах - сухих, кам'янистих, вапняних, але краще на легких, багатих поживними речовинами, дренованих. Найвищі врожаї дає кизил на відкритих ділянках з родючими ґрунтами, особливо багатими кальцієм.

Переваги: ​​всі частини рослини кизилу володіють цілющими властивостями: коріння, кора, квіти, кісточки плодів, листя широко використовуються в народній медицині. У Стародавній Греції і Римі використовували деревину кизилу для виготовлення зброї, деталей дерев'яних годинників, човників для ткацьких верстатів, палиць, тростин, музичних інструментів, меблів. Плоди кизилу використовуються в свіжому вигляді (за вмістом вітаміну С іноді перевершує навіть чорну смородину). Також кизил застосовують для виготовлення соку, сиропів, компотів, варення, повидла, киселів, маринадів, вина, настоянок, лікерів і наливок. Вживають кизил як приправу до м'ясних і рибних страв. У їжу використовується не тільки м'якоть плоду, але і кісточки, які служать сировиною для приготування технічного масла і сурогату кави. А листочки кизилу можна заварювати замість чаю.

Кліматична зона / зона морозостійкості: - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a - 5b) та Крим (6a - 7b).

Купити Кизил звичайний в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.

↓↓↓ Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист - в розділі "Посадка, догляд" ↓↓↓


Від 0 грн

Посадка: щоб дерен добре ріс, , ґрунт перед посадкою повинен бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні елементи (чорнозем або будь-яка здорова гумусована темна лугова / садова земля).  Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не піддається викопці з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. Можна купити рослини з голим коренем (ранньою весною чи пізньою осінню без листя), які також відмінно приживаються.

Полив: при посадці кизил (незалежно від погоди) рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожен кущ і мульчують (кора, перегній, солома). Полив необхідно повторити через 5-7 днів - при 2-3 кратному поливі з'єднуються ґрунтові капіляри, посадковий ком не відділяється від решти ґрунту і знаходиться постійно у вологому стані.

Обрізка: обрізанням кизил формують у вигляді куща з 3-5 штамбами або у вигляді дерева з 1 штамбом, обов'язково видаляючи поросль. Щорічно проводять лише санітарну обрізку навесні, видаляючи хворі, засохлі і пошкоджені гілки. Формуйте крислату і добре освітлену крону, щоб до плодів можна було легко протягнути руку.

Догляд: невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Додатковий полив необхідний тільки в посушливу або жарку погоду.

Хвороби і шкідники: в жарку посушливу погоду кизил може бути атакований попелицею або павутинним кліщем, в результаті чого його листя починає згортатися. Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин. Необроблені рослини можуть вражатися антракнозом (плямистість листя), борошнистою росою і попелицею. Щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Швидкість, Світч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Безумовно, краще, щоб «діагноз» ставив фахівець. Але, як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. І перші, і другі повинні знищуватися до розповзання на великі території.

Ґрунтові шкідники: на сьогоднішній день в Україні немає більш небезпечного ґрунтового шкідника, ніж хрущ. З середини квітня, побачивши першого хруща, ТЕРМІНОВО обробляємо крону будь-яким з численних препаратів на основі імідаклоприду, наприклад Престиж (Байєр), Антихрущ, при цьому частина розчину обов'язково повинна потрапити на стовбур (10 см вище ґрунту) і кореневу шийку та не пролитися в бік. Подібні обробки повторюємо кожні 40-50 днів сезону вегетації. Проливаємо в ґрунт згідно з інструкцією, також ефективна Актара (1 г на 1 л, полив під корінь по 30-100 грам під рослину в залежності від розміру). Всі матеріали, для зручності користувача однієї фірми - Syngenta.

Кизил справжній / Дерен звичайний

Кизил обыкновенный

Cornus mas

Dogwood 


Синоніми: дерен справжній, кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, свидина криваво-червона, корнус, кизил їстівний, кизил лікарський, дерен чоловічий.

Походження / історія: кизил, як плодова рослина, що має лікарські властивості і цінну деревину, був відомий ще з давніх часів. Ще великий Гіппократ згадував про цілющі властивості кизилу. А стародавні греки ще до початку нашої ери в Криму вирощували кизил, пили кизиловий сік і кизилове вино. Саме кизил звичайний (Cornus mas), на відміну від своїх родичів, має їстівні плоди. У тюркських мовах слово «кизил» означає «червоний» через своє насичене забарвлення плодів. Поширений кизил в Карпатах, в Криму і на Кавказі в лісах нижнього і середнього гірського пояса.

Опис сорту: Кизил звичайний (дерен) - великий плодовий кущ з смачними яскраво-червоними ягодами, що володіють цілющими властивостями (див. фото).

...

Кизил справжній / Дерен звичайний

Кизил обыкновенный

Cornus mas

Dogwood 


Синоніми: дерен справжній, кизиль, роговик, дерен червоний, деренка, кизильчак, когутики, терник, свидина криваво-червона, корнус, кизил їстівний, кизил лікарський, дерен чоловічий.

Походження / історія: кизил, як плодова рослина, що має лікарські властивості і цінну деревину, був відомий ще з давніх часів. Ще великий Гіппократ згадував про цілющі властивості кизилу. А стародавні греки ще до початку нашої ери в Криму вирощували кизил, пили кизиловий сік і кизилове вино. Саме кизил звичайний (Cornus mas), на відміну від своїх родичів, має їстівні плоди. У тюркських мовах слово «кизил» означає «червоний» через своє насичене забарвлення плодів. Поширений кизил в Карпатах, в Криму і на Кавказі в лісах нижнього і середнього гірського пояса.

Опис сорту: Кизил звичайний (дерен) - великий плодовий кущ з смачними яскраво-червоними ягодами, що володіють цілющими властивостями (див. фото).

Форма: можна вирощувати у вигляді куща з декількома стовбурами або дерева, яке легко формується, утворюючи компактну округло-пірамідальну або округло-розлогу крону, з великою кількістю листя.

Розмір: може досягати 2-5 м у висоту і 4 м в діаметрі.

Швидкість зростання / сила росту: інтенсивно в молодому віці, помірно - в період плодоношення. Дерен чоловічий вважають довгожителем: росте і плодоносить до самого свого згасання у віці 250 років.

Кора: червоно-коричнева, річні пагони зеленого або зелено-бурого кольору.

Листя: прості, цільні, супротивні, зелені, блискучі листки.

Квітки: дрібні, двостатеві, жовті, зібрані в зонтикоподібні суцвіття.

Час цвітіння: в квітні місяці, до розпускання листя.

Плоди: плодоносить кизил звичайний рясно і щорічно (20-30 кг з куща). Плоди дозрівають восени, вагою 3-4 г, їстівні, соковиті, кисло-солодкі, терпкі, приємні на смак, який значно поліпшується після заморозків.

Ставлення до світла / інсоляція: світлолюбна рослина, зимостійкий сорт.

Ставлення до вологи: є порівняно посухостійкою і помірно вимогливою до вологи культурою.

Вид ґрунту: як і всі інші рослини, відмінно відгукується на внесення органічних і мінеральних добрив. На бідних піщаних ґрунтах (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий перепрілий органічний гумус, отриманий з органічних відходів з саду і кухні, компосту або гною. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Черви самі від сусідів до вас мігрують і запускають ланцюгову реакцію вічного двигуна. Якщо ми навчимося його "обслуговувати", то забудемо про дорогі імпортні мінеральні добрива назавжди. Викидаючи органічні відходи в сміття, ми позбавляємо свої рослини кращих добрив. Пора позбуватися паршивих радянських звичок марнотратників життя і починати сортувати відходи, піклуючись про майбутні покоління. Зростає свидина на будь-яких садових ґрунтах - сухих, кам'янистих, вапняних, але краще на легких, багатих поживними речовинами, дренованих. Найвищі врожаї дає кизил на відкритих ділянках з родючими ґрунтами, особливо багатими кальцієм.

Переваги: ​​всі частини рослини кизилу володіють цілющими властивостями: коріння, кора, квіти, кісточки плодів, листя широко використовуються в народній медицині. У Стародавній Греції і Римі використовували деревину кизилу для виготовлення зброї, деталей дерев'яних годинників, човників для ткацьких верстатів, палиць, тростин, музичних інструментів, меблів. Плоди кизилу використовуються в свіжому вигляді (за вмістом вітаміну С іноді перевершує навіть чорну смородину). Також кизил застосовують для виготовлення соку, сиропів, компотів, варення, повидла, киселів, маринадів, вина, настоянок, лікерів і наливок. Вживають кизил як приправу до м'ясних і рибних страв. У їжу використовується не тільки м'якоть плоду, але і кісточки, які служать сировиною для приготування технічного масла і сурогату кави. А листочки кизилу можна заварювати замість чаю.

Кліматична зона / зона морозостійкості: - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a - 5b) та Крим (6a - 7b).

Купити Кизил звичайний в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.

↓↓↓ Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист - в розділі "Посадка, догляд" ↓↓↓


Посадка: щоб дерен добре ріс, , ґрунт перед посадкою повинен бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні елементи (чорнозем або будь-яка здорова гумусована темна лугова / садова земля).  Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не піддається викопці з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. Можна купити рослини з голим коренем (ранньою весною чи пізньою осінню без листя), які також відмінно приживаються.

Полив: при посадці кизил (незалежно від погоди) рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожен кущ і мульчують (кора, перегній, солома). Полив необхідно повторити через 5-7 днів - при 2-3 кратному поливі з'єднуються ґрунтові капіляри, посадковий ком не відділяється від решти ґрунту і знаходиться постійно у вологому стані.

Обрізка: обрізанням кизил формують у вигляді куща з 3-5 штамбами або у вигляді дерева з 1 штамбом, обов'язково видаляючи поросль. Щорічно проводять лише санітарну обрізку навесні, видаляючи хворі, засохлі і пошкоджені гілки. Формуйте крислату і добре освітлену крону, щоб до плодів можна було легко протягнути руку.

Догляд: невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Додатковий полив необхідний тільки в посушливу або жарку погоду.

Хвороби і шкідники: в жарку посушливу погоду кизил може бути атакований попелицею або павутинним кліщем, в результаті чого його листя починає згортатися. Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин. Необроблені рослини можуть вражатися антракнозом (плямистість листя), борошнистою росою і попелицею. Щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Швидкість, Світч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Безумовно, краще, щоб «діагноз» ставив фахівець. Але, як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. І перші, і другі повинні знищуватися до розповзання на великі території.

Ґрунтові шкідники: на сьогоднішній день в Україні немає більш небезпечного ґрунтового шкідника, ніж хрущ. З середини квітня, побачивши першого хруща, ТЕРМІНОВО обробляємо крону будь-яким з численних препаратів на основі імідаклоприду, наприклад Престиж (Байєр), Антихрущ, при цьому частина розчину обов'язково повинна потрапити на стовбур (10 см вище ґрунту) і кореневу шийку та не пролитися в бік. Подібні обробки повторюємо кожні 40-50 днів сезону вегетації. Проливаємо в ґрунт згідно з інструкцією, також ефективна Актара (1 г на 1 л, полив під корінь по 30-100 грам під рослину в залежності від розміру). Всі матеріали, для зручності користувача однієї фірми - Syngenta.

Читати більше

Характеристики

Видова назва плодового куща Кизил;
Запилення рослини Потребує запилювача;
Плоди Середні;
Сезон плодоношення Пізній:
Смакові якості Кисло-солодкі;
Тип рослини Плодовий кущ;
Форма рослини Розлога;
Висота рослини 1,5-3м; 3-7м;
Кліматична зона України 5 зона (-28,8°С - 23,4°С) вся Україна;

Кизил звичайний | Кизил обыкновенный | Cornus mas