М’ята перцева Чоколат/Шоколад | Mentha piperita Chocolate | Мята перечная Чоколат/Шоколад
М’ята перцева Чоколат/Шоколад
Mentha piperita Chocolate
Мята перечная Чоколат/Шоколад
Синоніми: М'ята шоколадна.
Походження / історія: М'ята перцева була отримана шляхом гібридизації дикоростучих видів м'яти - м'яти водної (Mentha aquatica) і м'яти колосистої (Mentha spicata). М'яту перцеву почали використовувати ще з давніх часів, вона високо цінувалася в стародавньому Римі. Щоб створити у гостей життєрадісний настрій столи натирали листям м'яти, а м'ятною водою обприскували кімнати. Сорт м'яти перцевої Chocolate був виведений в Нідерландах.
Опис сорту: М'ята шоколадна - трав'яниста, багаторічна рослина з горизонтальним гіллястим кореневищем, відрізняється більш ніжним смаком і м'ятним ароматом з нотками ментолу, лимону і шоколаду, має більш округлі, ніж у основного виду, темно-зелені з пурпурно-фіолетовим відтінком листочки і лавандові, дрібні квітки, зібрані в колосовидні суцвіття. М'ята перцева Чоколат стане прекрасним доповненням Вашої колекції декоративних рослин!
Форма: Багаторічний, карликовий, сильно гіллястий кущ (див. фото).
Розмір: М'ята перцева Чоколат досягає висоти 40 см.
Швидкість зростання / сила росту: Швидкоросла рослина.
Пагони: Численні, порожнисті, духмяні, коричневого кольору стебла, біля коріння здерев’янілі.
Листя: супротивне, цільне, яйцеподібне, темно-зелене з пурпурно-фіолетовим відтінком і м'ятним ароматом з нотками ментолу, лимону і шоколаду.
Квітки: дрібні, лавандового кольору, зібрані в колосовидні суцвіття.
Час цвітіння: М'ята перцева Шоколад цвіте з початку серпня по вересень.
Світло: Сонячне або частково затінене місце.
Волога: Потребує регулярного помірного поливу.
Ґрунт: М'ята перцева краще зростає на багатому гумусом, вологому, пухкому ґрунті.
Застосування: Дуже приємно і корисно гуляти по саду, де ростуть пряні трави, адже така прогулянка перетворюється в сеанс ароматерапії, а їх краса і різноманітність заворожує і зцілює душу. Для створення приємного аромату в будинку можна помістити листочки і квітки м'яти в тканий мішечок. Завдяки своїм колоритним колоскам лавандових квітів на тлі темно-зеленого з пурпурно-фіолетовим відтінком листя, а також своєму аромату, м'яту перцеву охоче використовують ландшафтні дизайнери та українські садівники-любителі для прикраси клумб, створення оригінальних композицій. У медицині використовується для приготування всіляких цілющих настоїв і м'ятної води, які мають проти спазматичні, антиоксидантні, противірусні та заспокійливі властивості. У багатьох країнах листя м'яти використовують для прикраси блюд, напоїв, додають в їжу, як пряність до м'яса або як приправу в холодні закуски, рис, пироги. У косметології використовується ефірне масло для прийняття ванн, масажу та в парфумерії.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a-5b) і Криму (6a-7b).
Купити М'яту перцеву Чоколат в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд»
Посадка: Щоб М'ята перцева Чоколат добре росла, ґрунт перед посадкою має бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні речовини (чорнозем або будь-який здоровий гумусовий темний луговий / садовий ґрунт). Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не викопується з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. На бідних піщаних ґрунтах (Українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий органічний гумус з компостного гною, або компост, отриманий з відходів вашого саду, кухні, городу. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Хробачки самі від сусідів мігрують до вас і запускають ланцюгову реакцію вічного органічного двигуна.
Полив: Потребує рясного поливу.
Обрізка: Інтенсивно обрізати влітку, видаляти суцвіття. Щорічно слід проводити санітарну обрізку, видаляти хворі, засохлі і пошкоджені гілки. В період утворення бутонів заготовляють листя та верхівки стебел. Рослина протягом літа відростає і її можна заготовлювати повторно.
Догляд: Невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Обмежувати розповзання коренів.
Хвороби і шкідники: М'ята може уражатися іржею, борошнистою росою, пероноспорозом, фузаріозом, щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Свитч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Радоміл Голд і т.д). Для знищення шкідників використовуємо інсектициди (Актара, Енжіо, Актеллік, Матч). Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин. Як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету, може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин.
Ґрунтові шкідники: На сьогоднішній день хрущ (травневий жук), совка є найбільш небезпечними ґрунтовими шкідниками. Щоб захистити рослину від цих ненажер, обробку по кроні і внесення в ґрунт починаємо з кінця квітня і повторюємо 1 раз в 40 днів до кінця вересня. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. Перші та другі повинні знищуватися до розповзання на великі території. Рекомендуємо Актару (діюча речовина - тіаметоксам) розводимо 1гр/л, і український препарат Антихрущ Люкс (діючі речовини - імідаклоприд+біфентрин+ацетаміприд) 10мл на 5л води. Кількість використовуваного розчину залежить від препарату, дози та, безумовно, розміру рослини.
М’ята перцева Чоколат/Шоколад
Mentha piperita Chocolate
Мята перечная Чоколат/Шоколад
Синоніми: М'ята шоколадна.
Походження / історія: М'ята перцева була отримана шляхом гібридизації дикоростучих видів м'яти - м'яти водної (Mentha aquatica) і м'яти колосистої (Mentha spicata). М'яту перцеву почали використовувати ще з давніх часів, вона високо цінувалася в стародавньому Римі. Щоб створити у гостей життєрадісний настрій столи натирали листям м'яти, а м'ятною водою обприскували кімнати. Сорт м'яти перцевої Chocolate був виведений в Нідерландах.
Опис сорту: М'ята шоколадна - трав'яниста, багаторічна рослина з горизонтальним гіллястим кореневищем, відрізняється більш ніжним смаком і м'ятним ароматом з нотками ментолу, лимону і шоколаду, має більш округлі, ніж у основного виду, темно-зелені з пурпурно-фіолетовим відтінком листочки і лавандові, дрібні квітки, зібрані в колосовидні суцвіття. М'ята перцева Чоколат стане прекрасним доповненням Вашої колекції декоративних рослин!
Форма: Багаторічний, карликовий, сильно гіллястий кущ (див. фото).
Розмір: М'ята перцева Чоколат досягає висоти 40 см.
Швидкість зростання / сила росту: Швидкоросла рослина.
Пагони: Численні, порожнисті, духмяні, коричневого кольору стебла, біля коріння здерев’янілі.
Листя: супротивне, цільне, яйцеподібне, темно-зелене з пурпурно-фіолетовим відтінком і м'ятним ароматом з нотками ментолу, лимону і шоколаду.
Квітки: дрібні, лавандового кольору, зібрані в колосовидні суцвіття.
Час цвітіння: М'ята перцева Шоколад цвіте з початку серпня по вересень.
Світло: Сонячне або частково затінене місце.
Волога: Потребує регулярного помірного поливу.
Ґрунт: М'ята перцева краще зростає на багатому гумусом, вологому, пухкому ґрунті.
Застосування: Дуже приємно і корисно гуляти по саду, де ростуть пряні трави, адже така прогулянка перетворюється в сеанс ароматерапії, а їх краса і різноманітність заворожує і зцілює душу. Для створення приємного аромату в будинку можна помістити листочки і квітки м'яти в тканий мішечок. Завдяки своїм колоритним колоскам лавандових квітів на тлі темно-зеленого з пурпурно-фіолетовим відтінком листя, а також своєму аромату, м'яту перцеву охоче використовують ландшафтні дизайнери та українські садівники-любителі для прикраси клумб, створення оригінальних композицій. У медицині використовується для приготування всіляких цілющих настоїв і м'ятної води, які мають проти спазматичні, антиоксидантні, противірусні та заспокійливі властивості. У багатьох країнах листя м'яти використовують для прикраси блюд, напоїв, додають в їжу, як пряність до м'яса або як приправу в холодні закуски, рис, пироги. У косметології використовується ефірне масло для прийняття ванн, масажу та в парфумерії.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a-5b) і Криму (6a-7b).
Купити М'яту перцеву Чоколат в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд»
Посадка: Щоб М'ята перцева Чоколат добре росла, ґрунт перед посадкою має бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні речовини (чорнозем або будь-який здоровий гумусовий темний луговий / садовий ґрунт). Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами, так рослина не викопується з неминучим пошкодженням кореневої системи і після посадки гарантовано приживається. На бідних піщаних ґрунтах (Українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий органічний гумус з компостного гною, або компост, отриманий з відходів вашого саду, кухні, городу. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Хробачки самі від сусідів мігрують до вас і запускають ланцюгову реакцію вічного органічного двигуна.
Полив: Потребує рясного поливу.
Обрізка: Інтенсивно обрізати влітку, видаляти суцвіття. Щорічно слід проводити санітарну обрізку, видаляти хворі, засохлі і пошкоджені гілки. В період утворення бутонів заготовляють листя та верхівки стебел. Рослина протягом літа відростає і її можна заготовлювати повторно.
Догляд: Невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Обмежувати розповзання коренів.
Хвороби і шкідники: М'ята може уражатися іржею, борошнистою росою, пероноспорозом, фузаріозом, щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Свитч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Радоміл Голд і т.д). Для знищення шкідників використовуємо інсектициди (Актара, Енжіо, Актеллік, Матч). Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно вибрати засіб захисту рослин. Як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету, може самостійно ідентифікувати ворога і правильно вибрати методи і засоби захисту рослин.
Ґрунтові шкідники: На сьогоднішній день хрущ (травневий жук), совка є найбільш небезпечними ґрунтовими шкідниками. Щоб захистити рослину від цих ненажер, обробку по кроні і внесення в ґрунт починаємо з кінця квітня і повторюємо 1 раз в 40 днів до кінця вересня. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. Перші та другі повинні знищуватися до розповзання на великі території. Рекомендуємо Актару (діюча речовина - тіаметоксам) розводимо 1гр/л, і український препарат Антихрущ Люкс (діючі речовини - імідаклоприд+біфентрин+ацетаміприд) 10мл на 5л води. Кількість використовуваного розчину залежить від препарату, дози та, безумовно, розміру рослини.
Характеристики |
|
Тип рослини | Кущі; |
Форма росту | Розлогі; |
Висота рослини | 0,2-0,5м; |
Діаметр дорослої рослини | 0,2-0,5м; |
Щільність крони | Рихла крона, яка пропускає світло; |
Колір крони | Темно-зелений; |
Колір крони восени | Темно-зелений; |
Декоративні квіти | Квітучі рослини; |
Період цвітіння | Липень; Серпень; Вересень; |
Світло | Сонце; Напівтінь; |
Вимоги до поливу | Посухостійкі; Помірний полив; |
Умови навколишнього середовища | Піщані сухі бідні ґрунти; Берег прісної водойми; |
Кліматична зона України | 4 зона; |
Кислотність грунту / РН | Рослини для кислих ґрунтів РН 4-6,5; Рослини для нейтральних ґрунтів РН 6,5-7,2; Рослини для лужних ґрунтів РН 7,2-8,5; |
Використання в ландшафтному дизайні | Маленькі компактні сади (до 6 соток); Природні пейзажні парки; Малодоглядні природні сади “нова хвиля”; |
Особливості рослини | Ароматичні рослини; Пряні для вашої кухні; Медонос; |
Сезон декоративності | Весна; Літо; Осінь; |
Потреба у догляді | Низька; |
М’ята перцева Чоколат/Шоколад | Mentha piperita Chocolate | Мята перечная Чоколат/Шоколад