Порічка червона

Природна область поширення знаходиться у лісовій зоні по всій Євразії, де росте у дикому вигляді.
Смородина червона або порічка (Ribes rubrum) – прямостоячий, листопадний кущ висотою та шириною до 1,5 м. Цвіте кінець квітня-травень, жовто-зеленими, маленькими квітками. Листя складається з трьох до п'яти лопатей. Плоди їстівні, червоні, білі, рожеві, кремові ягоди, мають кисло-солодкий смак. Сорти з білими ягодами мають більш солодкий смак. Ягоди можуть довго зберігатися на кущах і не опадати.
Сорти самоплідні, але для більшого плодоношення краще висаджувати відразу кілька сортів порічок. Червона смородина на відміну від чорної краще переносить періоди посухи та спеки. Рослина морозостійка по всій Україні, завдяки пізнішому цвітінню саджанці рідше страждають від пізніх заморозків.
Червона смородина містить вітаміни C, A, К, групи B, а також мінерали, такі як калій та марганець. Він також є джерелом антиоксидантів та дієтичного волокна.