М’ята колосиста Якіма
Mentha spicata Yakima
Мята колосистая Якима
Синоніми: м’ята барбарисова Якіма.
Історія / походження: стародавні греки з м’яти робили парфуми, які мали освіжаючий аромат. Досить винахідливо використовували м'яту римлянки: її змішували з медом для освіження дихання після того, як вип'єш вина. Аромат м'яти, незалежно від виду, відганяє комарів. Досить потерти листям відкриті місця. Листя і квіти м'яти заварюють разом з чаєм, після чого він стає запашним та пахне свіжістю.
Опис сорту: м’ята сорту Якіма - це трав'яниста лікарська рослина висотою до 50 см з сильним пікантним ароматом. Листя середнього розміру з неповторним, освіжаючим, м’ятно-барбарисовим запахом. Невибаглива багаторічна рослина, що добре приживається. Всередині літа на верхівці куща розпускаються красиві лавандові квіти, зібрані в колосовидні суцвіття, які залучають безліч комах-запилювачів, в тому числі бджіл і метеликів.
Форма: багаторічна, трав'яниста рослина (див. фото).
Розмір: м’ята Якіма досягає висоти 50 см.
Швидкість зростання / сила росту: швидко розростається.
Пагони: зелені, прямі, потужні.
Листя: зелене, невелике, довгастої форми, зазубрене по краях.
Квіти: дрібні, лілово-фіолетові, зібрані в колосовидні суцвіття.
Час цвітіння: цвіте в липні-вересні.
Світло: краще цвіте та розвивається на сонячних або частково затінених ділянках.
Волога: усі сорти м’яти потребують регулярного помірного поливу, але потрібно слідкувати, щоб не було застою води, інакше можливе підгнивання та розвиток грибкових хвороб.
Ґрунт: м'ята полюбляє пухкий, багатий гумусом, вологий ґрунт.
Застосування: м'ята Якіма - рослина невибаглива, добре приживається, чудово відчуває себе і в саду, і в вазоні в якості кімнатної рослини. Добре виглядає в міксбордерах, вирощується в ароматних садах і аптекарських городах. Для створення приємного аромату в будинку можна помістити листочки і квітки м'яти в тканий мішечок. Завдяки своїм колоритним колоскам лавандових квітів на тлі ароматного зеленого листя, м'яту Якіма охоче використовують ландшафтні дизайнери та українські садівники-любителі в контейнерних композиціях, альпінаріях, клумбах. Широко використовується в народній медицині і в фармацевтичній промисловості. У багатьох країнах листя м'яти використовують для прикраси блюд, напоїв, додають в їжу, як пряність до м'яса або як приправу в холодні закуски, рис, пироги. Підходить для приготування мохіто. У косметології використовується ефірне масло для прийняття ванн, для масажу та в парфумерії.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a-5b) і Криму (6a-7b).
Купити М'яту колосисту Якіма в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд»
→
Контейнер/ком: | Висота: | Діаметр крони: | Вік: | Додатково: | Ціна: | Кількість: |
3л | 25-35см | 15-20см | 3 |
NEW
|
110 грн |
- + |
Посадка: м’ята буде добре рости, якщо ви її правильно посадите та забезпечите їй надійний догляд. Ґрунт перед посадкою має бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні речовини (чорнозем або будь-який здоровий гумусовий темний луговий / садовий ґрунт). Відстань посадки - 40 см / 7 рослин на м². Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами. На бідних піщаних ґрунтах (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий органічний гумус з компостного гною, або компост, отриманий з відходів вашого саду, кухні, городу. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Хробаки самі від сусідів мігрують до вас і запускають ланцюгову реакцію вічного органічного двигуна.
Полив: потребує рясного поливу.
Обрізка: навесні кущі м'яти обрізають під корінь (до розпускання листя). Після обрізки кущ омолоджується, стає пишнішим, з'являється більше молодих пагонів. В період утворення бутонів заготовляють листя та верхівки стебел. Рослина протягом літа відростає і в кінці серпня її можна заготовлювати повторно.
Догляд: обмежувати розповзання коренів. Невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Щоб кущі м’яти були компактними в молодих рослин прищипують верхівки. Цей прийом призупиняє зростання м'яти в висоту і сприяє збільшенню зеленої маси рослини в об’ємі. Щоб м'ята не перевелась, потрібно грядки восени проріджувати, звільняючи місце молодим паросткам і через кожні 5 років пересаджувати на нове місце.
Хвороби і шкідники: м'ята може уражатися іржею, борошнистою росою, фузаріозом, щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Свитч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Для знищення шкідників використовуємо інсектициди (Актара, Енжіо, Актеллік, Матч). Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно обрати засіб захисту рослин. Як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету, може самостійно ідентифікувати ворога і правильно обрати методи і засоби захисту рослин.
Ґрунтові шкідники: на сьогоднішній день хрущ (травневий жук), совка є найбільш небезпечними ґрунтовими шкідниками. Щоб захистити рослину від цих ненажер, обробку по кроні і внесення в ґрунт починаємо з кінця квітня і повторюємо 1 раз в 40 днів до кінця вересня. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. Перші та другі повинні знищуватися до розповзання на великі території. Рекомендуємо Актару (діюча речовина - тіаметоксам) розводимо 1гр/л, і український препарат Антихрущ Люкс (діючі речовини - імідаклоприд+біфентрин+ацетаміприд) 10 мл на 5 л води. Кількість використовуваного розчину залежить від препарату, дози та, безумовно, розміру рослини.
М’ята колосиста Якіма
Mentha spicata Yakima
Мята колосистая Якима
Синоніми: м’ята барбарисова Якіма.
Історія / походження: стародавні греки з м’яти робили парфуми, які мали освіжаючий аромат. Досить винахідливо використовували м'яту римлянки: її змішували з медом для освіження дихання після того, як вип'єш вина. Аромат м'яти, незалежно від виду, відганяє комарів. Досить потерти листям відкриті місця. Листя і квіти м'яти заварюють разом з чаєм, після чого він стає запашним та пахне свіжістю.
Опис сорту: м’ята сорту Якіма - це трав'яниста лікарська рослина висотою до 50 см з сильним пікантним ароматом. Листя середнього розміру з неповторним, освіжаючим, м’ятно-барбарисовим запахом. Невибаглива багаторічна рослина, що добре приживається. Всередині літа на верхівці куща розпускаються красиві лавандові квіти, зібрані в колосовидні суцвіття, які залучають безліч комах-запилювачів, в тому числі бджіл і метеликів.
Форма: багаторічна, трав'яниста рослина (див. фото).
Розмір: м’ята Якіма досягає висоти 50 см.
Швидкість зростання / сила росту: швидко розростається.
Пагони: зелені, прямі, потужні.
Листя: зелене, невелике, довгастої форми, зазубрене по краях.
Квіти: дрібні, лілово-фіолетові, зібрані в колосовидні суцвіття.
Час цвітіння: цвіте в липні-вересні.
Світло: краще цвіте та розвивається на сонячних або частково затінених ділянках.
Волога: усі сорти м’яти потребують регулярного помірного поливу, але потрібно слідкувати, щоб не було застою води, інакше можливе підгнивання та розвиток грибкових хвороб.
Ґрунт: м'ята полюбляє пухкий, багатий гумусом, вологий ґрунт.
Застосування: м'ята Якіма - рослина невибаглива, добре приживається, чудово відчуває себе і в саду, і в вазоні в якості кімнатної рослини. Добре виглядає в міксбордерах, вирощується в ароматних садах і аптекарських городах. Для створення приємного аромату в будинку можна помістити листочки і квітки м'яти в тканий мішечок. Завдяки своїм колоритним колоскам лавандових квітів на тлі ароматного зеленого листя, м'яту Якіма охоче використовують ландшафтні дизайнери та українські садівники-любителі в контейнерних композиціях, альпінаріях, клумбах. Широко використовується в народній медицині і в фармацевтичній промисловості. У багатьох країнах листя м'яти використовують для прикраси блюд, напоїв, додають в їжу, як пряність до м'яса або як приправу в холодні закуски, рис, пироги. Підходить для приготування мохіто. У косметології використовується ефірне масло для прийняття ванн, для масажу та в парфумерії.
Кліматична зона / зона морозостійкості: 5 - абсолютно вся територія України (5a - 7b) від Закарпаття (5b - 6b) до Луганська (5a-5b) і Криму (6a-7b).
Купити М'яту колосисту Якіма в Києві за низькими цінами можна в розсаднику рослин PROXIMA.
Читати більше про посадку, полив, догляд, добриво, захист, відгуки - нижче - під фото, а також в розділі «Посадка і догляд»
Посадка: м’ята буде добре рости, якщо ви її правильно посадите та забезпечите їй надійний догляд. Ґрунт перед посадкою має бути добре підготовлений, звільнений від бур'янів, особливо багаторічних, багатий на поживні речовини (чорнозем або будь-який здоровий гумусовий темний луговий / садовий ґрунт). Відстань посадки - 40 см / 7 рослин на м². Саджанці краще купити в пластиковому контейнері з добривами. На бідних піщаних ґрунтах (українське Полісся, в тому числі велика частина Київської області) радимо підсипати старий органічний гумус з компостного гною, або компост, отриманий з відходів вашого саду, кухні, городу. Органіка поліпшує структуру "легких" ґрунтів і "запускає" природний вічний двигун ґрунтових бактерій. Хробаки самі від сусідів мігрують до вас і запускають ланцюгову реакцію вічного органічного двигуна.
Полив: потребує рясного поливу.
Обрізка: навесні кущі м'яти обрізають під корінь (до розпускання листя). Після обрізки кущ омолоджується, стає пишнішим, з'являється більше молодих пагонів. В період утворення бутонів заготовляють листя та верхівки стебел. Рослина протягом літа відростає і в кінці серпня її можна заготовлювати повторно.
Догляд: обмежувати розповзання коренів. Невибаглива рослина, на початку літнього сезону рекомендуємо трохи підгодувати органічними добривами. Щоб кущі м’яти були компактними в молодих рослин прищипують верхівки. Цей прийом призупиняє зростання м'яти в висоту і сприяє збільшенню зеленої маси рослини в об’ємі. Щоб м'ята не перевелась, потрібно грядки восени проріджувати, звільняючи місце молодим паросткам і через кожні 5 років пересаджувати на нове місце.
Хвороби і шкідники: м'ята може уражатися іржею, борошнистою росою, фузаріозом, щоб захистити рослину від хвороб і грибкових інфекцій необхідно обробляти рослини фунгіцидами (Скор, Свитч, Максим, Ордан, Хорус, Квадріс, Ридоміл Голд і т.д). Для знищення шкідників використовуємо інсектициди (Актара, Енжіо, Актеллік, Матч). Головне визначити шкідника (діагноз) для того, щоб правильно обрати засіб захисту рослин. Як правило, сучасний садівник за допомогою інтернету, може самостійно ідентифікувати ворога і правильно обрати методи і засоби захисту рослин.
Ґрунтові шкідники: на сьогоднішній день хрущ (травневий жук), совка є найбільш небезпечними ґрунтовими шкідниками. Щоб захистити рослину від цих ненажер, обробку по кроні і внесення в ґрунт починаємо з кінця квітня і повторюємо 1 раз в 40 днів до кінця вересня. Краще 1 раз на місяць проводити профілактичні обробки, ніж лікувати, коли шкідник розмножується і «доїдає» рослину. Приклад - війна садівників українців з колорадськими жуками, які, як і їхні людські «ватяні» однофамільці - кремлівські окупанти «колоради», ненажерливі і лізуть в чужі сади. Перші та другі повинні знищуватися до розповзання на великі території. Рекомендуємо Актару (діюча речовина - тіаметоксам) розводимо 1гр/л, і український препарат Антихрущ Люкс (діючі речовини - імідаклоприд+біфентрин+ацетаміприд) 10 мл на 5 л води. Кількість використовуваного розчину залежить від препарату, дози та, безумовно, розміру рослини.
Характеристики |
|
Висота дорослих рослин | 0,2-0,5м; |
Тип рослини | Кущі; |
Форма росту | Розлогі; |
Діаметр дорослої рослини | 0,2-0,5м; |
Щільність крони | Рихла крона, яка пропускає світло; |
Колір крони | Зелений; |
Колір крони восени | Зелений; |
Колір квітів | Фіолетовий; |
Декоративні квіти | Квітучі рослини; |
Період цвітіння | Липень; Серпень; Вересень; |
Світло | Сонце; Напівтінь; |
Вимоги до поливу | Посухостійкі; Помірний полив; |
Умови навколишнього середовища | Піщані сухі бідні ґрунти; Берег прісної водойми; |
Кліматична зона України | 4 зона; |
Кислотність грунту / РН | Рослини для кислих ґрунтів РН 4-6,5; Рослини для нейтральних ґрунтів РН 6,5-7,2; Рослини для лужних ґрунтів РН 7,2-8,5; |
Використання в ландшафтному дизайні | Маленькі компактні сади (до 6 соток); Природні пейзажні парки; Малодоглядні природні сади “нова хвиля”; |
Особливості рослини | Декоративність листя; Ароматичні рослини; Пряні для вашої кухні; Медонос; |
Сезон декоративності | Весна; Літо; Осінь; |
Потреба у догляді | Низька; |
М’ята колосиста Якіма | Mentha spicata Yakima | Мята колосистая Якима